Hoe kiest u het juiste dak?

ontzag – gevaar

Een dak, hoewel een onzichtbare laag tussen twee stijve oppervlakken, biedt veel meer dan een eerste bedekking. Het is de drempel voor alles wat erboven rust… het houdt alles vast, veilig en permanent. Daken zijn dus van nature bijzonder. Voor wie zijn woning van binnenuit wil verbeteren, is dakbedekking een belangrijke overweging. Het bedekt niet alleen de buitenkant van een gebouw, het is verantwoordelijk voor de constructie eromheen, en zal de vorm en de structuur van een gebouw maken of breken. Vaak kunnen de visuele effecten op gebouwen in de buurt gemakkelijk worden gekleurd door de kwaliteit van de verf en het behang, maar ook door het dak. Zelfs met de technologie van vandaag bestaat er niet zoiets als een volledig bestendig dak. Materialen zoals donkere bakstenen geven veel meer “grijze kenmerken” aan gebouwen dan de zachte, witte, “afwasbare” bakstenen van vroeger. Dat gezegd hebbende, verschillende materialen hebben verschillende doorsnede-eigenschappen, hoewel zwaardere materialen onder onbewuste spanning stabieler zijn dan lichtere. De bovenste laag van een dak is een hard oppervlak dat bestand is tegen normale verwering, terwijl de onderkant bedekt is met een isolatielaag die het dak helpt warmte vast te houden.

Wat is er mis?

Door de uiterst gespecialiseerde aard van dakbedekking worden professionele aannemers met jarenlange ervaring ingeschakeld om een veelheid van werkzaamheden uit te voeren. In de loop van de tijd is de behoefte aan dakdekkers toegenomen. Met de hedendaagse innovaties en vooruitgang in materiaal en ontwerp, kan dakbedekking zo eenvoudig worden uitgevoerd. Om het werk volgens de hoogste normen en tot op zekere hoogte binnen het budget uit te voeren, worden dakdekkers ingeschakeld om het werk uit te voeren. Maar de verschillende groene dakbedekkingsopties hebben een beperkte doeltreffendheid. Als er boven het gebouw een behoorlijke ruimte is voor een plat dak, wordt dit de meest populaire optie voor hellende gebouwen. Maar bij steile daken waar het ontwerp om meer complicaties vraagt, moeten doe-het-zelf methoden altijd worden overwogen. Traditionele methoden om dit te doen zijn misschien niet zo’n probleem, maar hun nadelen zullen meestal negatieve resultaten opleveren.

Deze constructiemethode wordt zo genoemd omdat zij het mogelijk maakt dat warmte doordringt in de dakbedekking en dat het water vervolgens gedurende een lange periode verdampt. De bovenste isolatielaag, die helpt om het gebouw koel of warm te houden, zorgt ook voor een dikte tegen watercondensatie, wat niet zo gunstig is voor het dak, dat te maken zal krijgen met veel condensatieaanvallen. Dakisolatie is er vooral op gericht om dit te vertragen, maar het is niet voldoende om de dakbedekking volledig te ontdoen van de kou die door warmteoverdracht vanuit het gebouw wordt geleid. En nog meer warmte-isolatie, bij grote temperatuurschommelingen, kan de corrosie van het dak ten koste gaan van de thermische prestaties van het gebouw.

Vandaag de dag bieden dakbedekkingsbedrijven over het algemeen ontwerpen en andere oplossingen aan om de externe warmtelast van een gebouw te verminderen. Een van de meest veelbelovende vormen van aanpassing is de introductie van tobrale verzoekpanelen. Deze panelen bestaan uit geharde glasplaten die de onderlaag van het overdekte gebouw bedekken of ze kunnen een integrerend deel uitmaken van de constructie van het gebouw. Kortom, deze panelen bieden een extra privilege aan de dakbedekking die bekend staat onder de naam TABral System.

T-lichter panelen zijn ook een goedkope manier om samen met TABral de kosten van een intensieve isolatie te drukken. Deze laatste panelen passen namelijk tussen de bestaande draagbalken of worden gebruikt om een doorlopende plaat te vormen in combinatie met huisisolatie. Momenteel is het meest gebruikte product dat zo eenvoudig te installeren is, de diepe isolatie of de stijve platen. Door de inspectie kan lucht in de holten of plaatsen stromen om de condensatie van water en verontreiniging te verminderen, en ook om de isolatie rond de dakconstructie van het gebouw en aan de zijkanten van ramen en deuren aan te brengen. Een aeradische koppelingsventilator is hiertoe feitelijk in staat. Teal raampanelen zijn in feite in staat om tweemaal zoveel isolatie per materiaal te geven, wat niet overdreven is op dakbedekking.

Om een passief koel dak te creƫren, kan men een metalen dak installeren dat vooraf is bedekt met een ijs- en waterbestendige verf. Bij een dergelijk gebouw zou men de Praatbaan, waarbij het middelste paneel van isolatiemateriaal wordt omgeven door een laag ijs, noemen als de Inleiding in een dak voorgeschilderd met een waterbestendige isolatielaag. Een zogenaamd warmtereflecterend dak draagt nog meer bij, omdat het is ontworpen om ongeveer tussen 97 en 97 % van de stralingswarmte door de absorptie van zonlicht te beperken. Deze methoden werken het best in windbestendige omgevingen, sterker in bodems met een hoge hydrostatische druk. Een dak van gegolfd metaal kan geluidshinder en energie doeltreffend verminderen. Waterbestendige verf biedt bescherming en betrouwbaarheid op lange termijn voor het leven. Wanneer u kiest voor een eenvoudige metalen bedekking over een rood pannendak, bedenk dan dat de prestaties het belangrijkste aspect zijn. Sommige metalen daken panelen bieden zelfs een garantie van 50 jaar.